Online trening Uvod v meditacijo za zacetnike


Napotki: Preden zacneš meditirati

Preden se sploh usedeš in začneš, priporočam, da ozavestiš, kaj so tvoji glavni razlogi za meditacijo. Zapiši na list papirja ali v zvezek in pri temu pusti svojim mislim prosto pot. Pojdi čez vsa področja v svojem življenju, kot je zdravje in počutje, kariera, partnerstvo, hobiji, odnosi,... Naredi en tak pregled trenutnega stanja. Kje se ti zatika, kje imaš največ izzivov, kakšni so ti izzivi in kako se ob tem počutiš. ​​​​​​​ 

1. Namera je pomembna

Sedaj si predstavljaj, da imaš vso moč tega sveta in lahko spremeniš situacijo in s tem svoje počutje in čustva. Meditacija ti bo pri tem pomagala. In na koncu bo izid takšen, kot si ga boš namenil/a. Zato na podlagi izzivov in trenutnega stanja določiš namero, ki ti bo v podporo pri tvojem meditacijskem začetku. 


Primer namere 1: Imam ljubeč, iskren odnos do sebe, dobro komunikacijo z okolico in več življenjske energije.  


Primer namere 2: Sem vitalen/a in gibljiv/a ter se počutim odlično v svojem telesu. Imam boljšo povezavo s svojim telesom in notranjim jazom.


Primer namere 3: Dnevno opravim toliko nalog in vanje vložim toliko truda, kolikor zmorem. Imam jasno sliko o svojem življenju in se zavedam, da je izbira in odločitev zmeraj v mojih rokah.

Primer 1:  Partnerski odnos me ne osrečuje in tudi sicer imam občutek, da mi zmanjkuje energije. Zaradi tega sem žalosten/a.

  

Primer 2: Že nekaj časa imam bolečine v križu, kar mi onemogoča normalno gibanje in življenje. Imam občutek, kot da ne vem več, kaj je dobro za moje telo. Zaradi tega sem pogosto slabe volje in razdražljiv/a.  


Primer 3: V službi sem nenehno pod stresom zaradi obilice dela. Včasih se mi zdi, da vse skupaj nima nobenega smisla. Imam občutek anksioznosti in da nisem dovolj dober/a. 


Kljub temu, da o učinkih meditacije odmeva vsepovsod, naj te spomnim, kaj vse lahko dosežeš z njeno pomočjo:


  • jasnost in zbranost misli,
  • umiritev  in preobrazbo uma,
  • izboljšanje odnosa s seboj in z ljudmi okoli nas,
  • globje zavedanje samega sebe,
  • notranjo preobrazbo in osebnostne spremembe,
  • več življenjske energije,
  • dobiš nova spoznanja in odgovore o sebi in o situacijah, ki so se zgodile v preteklosti ali se ti dogajajo vsakodnevno.


To v nas vzbudi en tak nootranji mir, naše čustveno stanje je stabilnejše. Skratka zgodi se en tak domino efekt, kjer ena stvar vpliva na naslednjo in naslednjo in naslednjo. ​​​​​​​

Kaj ti lahko prinese meditacija?

Meditacija je zagotovo pogosto uporabljena beseda med ljudmi v zadnjem obdobju. Verjetno zato, ker živimo v "divjih" časih. Kot da se ne zmoremo več ustaviti, dokler nas dobesedno ne ustavi življenjska situacija.


Ja, največkrat se odločimo za meditacijo iz zdravstvenih razlogov, morda hočemo bolje obvladovati stres ali se razbremeniti, želimo vzpostaviti in/ali poglobiti odnos s svojim notranjim jazom, ali preprosto se bolj zavedati sebe, svojega bitja, ali se soočiti s trenutnim nezadovoljstvom. Ja, velikokrat se namreč zgodi, da se začnemo spraševati, na kateri točki v življenju se nahajamo in kam sedaj? No, seveda obstaja tudi razlog, da si preprosto radoveden/a. Kakšen je tvoj?​​​​​​​

Miselna priprava na meditacijo lahko pripomore k boljši izkušnji.

Predvsem pa se zavestno odločimo in izberemo meditacijo kot eno izmed rešitev. Bodisi se lažje soočimo s trenutno situacijo, bodisi gre zgolj za obogatitev našega življenja. 

Sediš lahko tudi naslonjen na svoje pete. V kolikor občutiš kakršnekoli bolečine v kolenih, enostavno iztegneš noge predse. 

Nenazadnje lahko tudi stojiš, le da ti je udobno. Tvoja drža naj bo udobna in sproščena, ampak ne tako zelo, da bi zaspal/a. Izbereš udoben položaj in nežno zapreš oči.  


Seveda se lahko zgodi, da boš začel/a kimati z glavo, kot takrat, ko si zaspan/a. Vendar je to dober znak, da si zares sproščen/a. To pomeni, da se možgansko valovanje upočasnjuje. Z redno prakso se bo telo tega privadilo in tvoja glava »bo ostala na mestu«, navkljub globoki sproščenosti.

Poskrbi za dobro fizicno pocutje.

Še malo in zacnemo......

Že jutri bo v tvoj spletni nabiralnik priletela prva meditacija oziroma prvi od 6ih emailov. Začneš lahko kadarkoli, ko začutiš, da je pravi čas. Email s povezavo do meditacije bo namreč ves čas na istem mestu. Dokler ga ne izbrišeš sam/a.;) Svetujem ti, da izkoristiš svojo vnemo, dokler je še vroča.;) Prav tako jutri preveri, da ni sporočilo odletelo v kateri drugi poštni predal, kot je na primer Promocije, Družabno, Posodobitve ali Vsiljena pošta. 


Svoje vprašanje lahko pošlješ tudi po emailu suzana@suzanasimencic.com.


Se slišimo jutri. Želim ti obilo veselja pri pripravi na tvojo meditacijsko izkušnjo. <3


Z ljubeznijo,

Suzana

Jeeeej, hvala za prijavo in cestitke za tvoj prvi korak k meditaciji.

Kako se torej pripraviti na to izkušnjo? ​​​​​​​​​​​​​​

Vaja za uvod: Odloži svoj nahrbtnik skrbi

Poskrbi, da boš lahko nemoteno meditiral/a in da kdo od domačih ali prijateljev ne vdre v sobo ali stanovanje brez najave. Lahko si omisliš obešanko. V tem brezplačnem meditacijskem začetnem treningu ti jo podarim - snameš si jo z enim klikom, jo natisneš, izrežeš in uporabiš. ​​​​​​​

Prepreci kakršnekoli zunanje motnje

​​​​​​​Nekateri tudi živali zaprejo v drug prostor. Ker sta me v procesu vadbe meditacije ves čas spremljala moja psa, lahko samo potrdim, da se zaradi njune prisotnosti počutim varno. Hkrati pa znajo občasno tudi nezavedno malce ponagajati. Priporočam ti, da poskusiš na en in drug način in vidiš, kako ti je. Vsekakor pa takšno sproščeno vzdušje dobro vpliva na vse, tudi na živali. ​​​​​​​

Omeji dostop do česarkoli, kar bi lahko stimuliralo tvoj um in preusmerilo tvoje zavedanje in pozornost na zunanji svet. Izklopi telefon in računalnik. Poišči tak prostor, kamor ne morejo zaiti vonjave iz kuhinje. Temperatura v sobi najbolj čim bolj prijetna. Ob sebi imej odejo, v kolikor bi ti ustrezalo, da se pokriješ, v poletnih dneh je najbolje izbrati zgodnje jutranje ali pozne večerne ure za poglobitev v meditativno stanje. Prilagodi svetlobo v sobi, še najbolje pa je, če uporabiš trak za oči. Meditacija v temi je najbolj učinkovita.


Prisluhni, kako sem se sama soočala z nemirom/mirom na začetku svoje meditacijske prakse.

Izbira mesta za meditacijo zelo pripomore k boljši izkušnji, zlasti na začetku, ko se še privajamo. Iščemo prostor, kjer je najmanj motenj. Izberi takšnega, kjer lahko uživaš v samoti in ni drugih, zunanjih motečih elementov. Naj bo čim bolj dosegljiv, s čim več privatne sfere. Prostor, ki ga vzameš za svojega in kamor se rad vračaš. Lahko je nekje zunaj, če ocenjuješ, da boš imel/a tam dovolj miru.


Zakaj priporočam meditacijo izven spalnice? Ker povezujemo prostor s spanjem, zlasti če meditiramo leže v postelji. V kolikor smo omejeni s prostorom, bo tudi spalnica v redu, le naj bo sede. Prostor, kjer se bomo privajali na neko novo navado, naj bo takšen, da bo spodbujal našo prakso meditacije. Tako nam bo veliko lažje ponotranjiti izkušnjo vedno znova in znova.   

Primerna lokacija, primeren prostor

Glasba in vonjave

Glasba ni nujna, lahko pa pomaga. Dokler izberemo nežno in sproščujočo glasbo, ki stimulira stanje transa ali monotono opevanje brez  besedila. Če se odločiš za meditacijo brez glasbe, priporočam uporabo čepkov za ušesa.  


Tudi vonjava naravnega eteričnega olja ali kadila oziroma mešanica vonjav, dobro podpre meditacijsko izkušnjo.  Kani nekaj kapljic v električni difuzer, le naj ne bo preveč. Olja, ki vsaj meni osebno zelo ustrezajo za meditacijo, so: sivka, kadilna bosvelija, sandalovina, geranija in poprova meta.

Takoj, ko se zbudiš ali preden zaspiš, najlažje zdrsneš v alfa ali theta stanje in takrat je tudi najlažje začeti prakticirati meditacijo. Kasneje v dnevu, ko si v polnem zagonu, je večji izziv, najti tisti primeren čas. Nekaterim ustreza meditirati 2x dnevno, vendar je povsem dovolj enkrat. Še najbolje, da zmeraj ob istem času, da ti ta navada zleze pod kožo. 

Najboljši cas za meditacijo je zjutraj/zvecer. 

Dolžina meditacije naj bo prilagojena – sprva krajša, kasneje je lahko daljša.

Zate sem prilagodila dolžine meditacij tako, da najprej začneš s krajšo 9 minutno. Medtem, ko šele vadiš meditirati, je pomembno, da le – ta ni predolga. Iz tedna v teden bomo dodajali nekaj minutk. Na koncu bo tvoja meditacija dolga cca. 25-30 minut. Kasneje  seveda lahko samostojno izbiraš, koliko časa želiš meditirati. Bolj pomembno od dolžine meditacije je, da si zanjo vzameš čas vsak dan, četudi samo za 10 minut.


V kolikor meditiraš brez vodstva ali posnetka, si lahko nastaviš ne preveč vpadljiv alarm. (V idealnem primeru živiš v bližini cerkve, ki običajno vsakih 15 minut naznani, koliko je ura.) Vsekakor je najbolje, da si vzameš za meditacijo toliko časa koliko potrebuješ, tudi če se je za to potrebno nekaj prej vstati ali prej odpraviti proti postelji.  

5. Obvladovanje uma in telesa

Vsi imamo trenutke, ko imamo glavo polno misli o tem, kaj vse še moramo postoriti tisti dan. Razmišljamo bodisi o nečem, kar nas je vznemirilo včeraj ali se obremenjujemo z obilico dela, ki nas čaka v prihodnje. Takrat je potrebno ozavestiti te misli, jih sprejeti in prositi svoj um, da stopi malce na stran. Do te točke, ko to lahko naredimo zlahka, pridemo z redno vadbo meditacije. Dovolj je že, če na začetku samo ozavestimo. Nikar ne preganjaj misli. Samo zaznaj in sprejmi jih ter jih potem tudi pospremi k odhodu. 


Včasih tudi naše telo »burno« odreagira na sedenje v tišini in miru, saj si želi akcije. Želi si nekaj početi, ker je tako vajeno. Bodi milosten/a do sebe in se samo vsakič poskusi ujeti pri temu. Spomni svoje telo, da tisto sedaj ni pomembno in ga privedi v sedanji trenutek – na sprostitev v tukaj in zdaj.  

3. Priprava telesa

Zavzemi najbolj prijeten položaj zate.​​​​​​​

Položaj, ki ga vidiš na fotografiji levo, sicer ni med najbolj udobnimi, rečejo mu pa položaj lotusa (ali »po turško« oz. v »indijanskem stilu«) – eno nogo daš na eno stegno, drugo nogo na drugo stegno in sediš vzravnano. 


Čaki, čaki, ni ti treba tako sedeti.;) Meditacijo lahko izvajaš sede na stolu ali v fotelju, ali na tleh, na podlogi za vadbo joge. Lahko poskusiš tudi leže, vendar obstaja velika verjetnost, da zraven zaspiš.;)


Priporočljivo je, da sediš pokončno, hrbtenica je poravnana, vrat vzravnan, roke in noge so sproščene. Noge naj ne bodo prekrižane, zaradi boljšega energijskega pretoka. Pomaga, če se nasloniš na nekaj – na naslonjalo ali na steno. 

Pojdi na wc, preden se usedeš k meditaciji. Nekaj (lažjega) pojej prej, da ne boš lačen/a. Obleči se udobno in umakni nakit ali ročno uro, saj te utegne motiti.

4. Cas za meditacijo

2. Priprava prostora in okolja